STUDENTSKA RAZMENA – SLOVENIJA

U okviru GREENES projekta, studentkinje Master strukovnih studija, smera Upravljanje otpadom, Milica i Jelisaveta, uspešno su završile letnji semestar u Mariboru zahvaljujući ostvarenoj mobilnosti u okviru Erasmus+ projekta mobilnosti. Tokom boravka, posetile su nekoliko ključnih postrojenja koja su lideri u održivom upravljanju otpadom i energijom.

Studentkinje su najpre posetile Javno preduzeće „Energetika“ u Mariboru, koje je partner GREENES projekta. Ovo preduzeće se bavi proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, koristeći ekološki prihvatljive tehnologije za smanjenje emisije štetnih gasova i povećanje energetske efikasnosti, čime pruža održiva rešenja za grejanje i energetiku.

Nakon toga obišle su toplanu „Energetika“ u Celju, prvo postrojenje te vrste u Sloveniji. Ova toplana koristi toplotu generisanu termičkom obradom otpada za proizvodnju toplotne i električne energije, smanjujući količinu otpada i mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Milica i Jelisaveta imale su priliku da saznaju kako se otpad transformiše u energiju koja snabdeva domaćinstva i poslovne prostore u Celju, doprinoseći čistijoj i održivijoj budućnosti.

U Murskoj Soboti, posetile su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda  „Petrol“, koje prečišćava vodu za 42.000 ljudi i obrađuje 300 tona otpadnog mulja mesečno. Posebno ih je impresionirao dvodnevni proces prečišćavanja i visoki standardi kontrole kvaliteta.

U centru za upravljanje otpadom

 „CEROP“ u Puconcima, studentkinje su imale priliku da vide proces odvajanja, reciklaže i kompostiranja otpada, kao i proizvodnju i pakovanje đubriva koje se dalje prodaje. Organizovanost i efikasnost ovih procesa ostavili su snažan utisak na njih.

Ovaj boravak u Mariboru pružio je Milici i Jelisaveti dragoceno praktično iskustvo i dublje razumevanje savremenih praksi u upravljanju otpadom i energijom. Njihov entuzijazam i pozitivni utisci ukazuju na ključnu ulogu Erasmus+ razmene u obrazovanju i profesionalnom razvoju, jer pruža studentima neprocenjivu priliku da se upoznaju sa inovativnim rešenjima i praksama koje doprinose održivom razvoju.