ПРЕДАВАЊЕ – AMAZON CLOUD SERVISI 22. МАЈ 2024. ГОД. – 17 ЧАСОВА

AWS predavanje TV

У среду,  22. маја 2024. године у 17 часова, Академија техничко-васпитачких струковних студија биће домаћин предавачима из компаније AWS који ће одржати предавања са практичним радионицама. Предавања ће организовати Саша Марић и Стефан Сафтић.

Amazon Web Services (AWS) је дивизија компаније Amazon која пружа широк спектар cloud computing услуга. Основана је 2006. године, и од тада је постала један од лидера у пружању cloud инфраструктуре и услуга широм света. AWS у понуди има рачунарство у облаку, складиштење података, базе података, аналитику, машинско учење, интернет ствари (IoT) и многе друге. Неки од популарних производа и услуга укључују Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud), Amazon S3 (Simple Storage Service), Amazon RDS (Relational Database Service) i Amazon Lambda. У данашње време, AWS се користи од стране малих предузећа до великих корпорација ради изградње, развоја и вођења апликација и сервиса.

Саша Марић је дипломирао на Електротехничком факултету Универзитета у Бањалуци 2007. године и има вишегодишње искуство у ИТ индустрији на различитим позицијама од софтверског архитекте до руководиоца ИТ операција. Током каријере, радио је на имплементацији БИ система за банкарство и осигурање, као и на развоју сигурносних информационих система у сарадњи са релевантним институцијама. Осим тога, имао је кључну улогу у руковођењу ИТ сектором у Институту за јавно здравство Републике Српске, пре него што се придружио AWS-у као виши технички руководилац.

Стефан Сафтић је виши менаџер платформе у компанији Cofinity-X, ангажован као део глобалне мреже аутомобилске индустрије Catena-X. Стефан поседује и богато искуство на позицијама као што су Full-Stack Developer, DevOps Engineer, Solutions Architect, са посебним интересом за DevSecOps i MLOps. Пре тога, радио је у Amazon компанији, и стечене вештине неретко преноси кроз говорништво и креирање едукативних садржаја.

Као истакнути стручњаци из области развоја и тестирања софтвера, несебично ће поделити своја знања и искуства са свим заинтересованим учесницима. У плану је да се представе основни концепти Cloud Computing-а, да сазнамо нешто више о његовој економији, предностима у поређењу са коришћењем локалних дата центара, затим о AWS глобалној инфраструктури, као и о основним групама сервиса које AWS има у понуди (computing, storage, databases, networking, security and compliance, management, and governance, IoT, application integration).

У другом делу предавања биће речи о Amazon принципима који су омогућили да компанија од почетних 7 запослених достигне број од преко 1.6 милиона запослених и на тај начин постане Earth’s most customer-centric company (компанија која је на планети највише оријентисана ка својим клијентима). У оквиру презентације биће речи и о принципима раста (growth flywheel), Amazon култури и лидерским начелима, једносмерним и двосмерним одлукама, механизмима, наративима, принципу рада уназад (working backwards), интерној организацији и тимовима од 2 пице (2-pizza teams) и слично. Након тога, планирана је мала GenAI демо сесија која ће нам показати фасцинантне предности вештачке интелигенције при креирању апликација. Користићемо PartyRock и генеративни AI.‌

Пријава за учешће је на следећем линку.

Агенда:
16:30 – 17:00      Регистрација и кафа добродошлице
17:00 – 17:15      Уводна реч организатора догађаја
17:15 – 18:15      Cloud Computing: Предност у поређењу са коришћењем локалних Data centar-a
18:15 – 18:30      Кафе пауза
18:30 – 19:30      Amazon principles: Како смо постали „Earth’s most customer-centric company“
19:30 – 20:00      GenAI demo сесија: How to create your own generative AI application without any code!